Jesienny sernik batatowo-dyniowy.

Słodycz batata i dyni w połączeniu z serem? Czemu nie!

Uwielbiam różne słodkości jak już wiecie... wiecie też, że jestem fanką różnorakich serników.
Chciałabym Wam zaprezentować moje najnowsze odkrycie- sernik z BATATA i dyni!
Idealnie wpasowuje się w jesienny klimat, a swoją kremowością i słodyczą otula w chłodne dni.
Przecudny pomarańczowy kolor wprowadza w dobry humor, tak jak jego smak!
Koniecznie wypróbujcie dodatek słodkiego ziemniaka w serniku!
Bataty są nie tylko idealne jako frytki czy puree do obiadu, ale również jako dodatek do wypieków :)

Teraz zapraszam do wypróbowania przepisu na:


Sernik z batatowo-dyniowy.


Składniki (standardowa tortownica):

200g ugotowanych batatów
100g puree z dyni
400g twarogu chudego
50g jogurtu naturalnego 0%
3 jajka
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka wraz z resztą składników, czyli batatami, dynią, twarogiem, jogurtem, syropem klonowym, masłem orzechowym, proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosa zblendować na gładką masę. Masę delikatnie połączyć z białkową pianą i przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Piec około 35 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku na około 30 minut, a następnie ostudzić i polać polewą czekoladową.
Sernik podzieliłam na 8 porcji.

Polewa czekoladowa do polania sernika jest taka jak w przepisie na 
>> FASOLOVE BROWNIE<<!

Porcja sernika wraz z polewą ma 160 kcal w tym: B 13g/ T 7g/ W 14g.

SMACZNEGO!



Zachęcam do komentowania wpisów i śledzenia mnie na facebooku i instagramie @zmaganialakomczucha <3 
Kasia Łakomczuszek

Komentarze

Popularne posty