Cukiniowe brownie grzechu warte!

Stało się!

Na fanpage'u @zmaganialakomczucha jest już ponad 100 osób, które lubią moje przepisy i przemyślenia! Jesteście niesamowici! Łakomczuchowe statystyki idą w górę, a moja waga idzie w dół! Jest co świętować.:)
Z tej okazji szybki wpis na pyszne mocno czekoladowe ciasto, które robi się naprawdę błyskawicznie, a polewą staje się starta gorzka czekolada. Ciasto poleca się i do kawki, i na imprezę urodzinową!


Cukiniowe brownie z polewą z gorzkiej czekolady.



Składniki (mała keksówka lub okrągła foremka od średnicy 20cm):

250g (1 średnia) cukinii startej na tarce o małych lub średnich oczkach- można ją obrać, ale nie jest to konieczne!
70g mąki ryżowej
70g mąki kukurydzianej
3 łyżki ksylitolu lub syropu klonowego
2 jajka
6-7 łyżeczek kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka oleju kokosowego
20g (2 duże kostki) gorzkiej czekolady powyżej 70%

Przygotowanie:

Startą na tarce cukinię delikatnie posolić, aby puściła sok, następnie odcisnąć.
Do miski z odciśniętą cukinią dodać jajka, mąkę ryżową i kukurydzianą, ksylitol, kakao, proszek do pieczenia oraz olej kokosowy. Połączyć ze sobą składniki łyżką, aż masa będzie dość jednolita- ja pod koniec mieszałam masę ręką delikatnie ją ugniatając.
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Po wyjęciu jeszcze gorącego ciasta ścieramy na tarce na małych oczkach gorzką czekoladę na wierzch, aby wiórki się roztopiły na powierzchni i powstała swoista polewa.

SMACZNEGO!






Zachęcam do komentowania wpisów i śledzenia mnie na facebooku i instagramie <3

Kasia Łakomczuszek


Komentarze

Popularne posty