Dwukolorowe babeczki z jagodami i polewą czekoladową!
"W życiu pada wiele pytań, na które czekolada przynosi odpowiedź. "
Nigella Lawson
Kiedy mają wpaść w odwiedziny znajomi dobrze mieć jakieś słodkości w zanadrzu, aby zaspokoić ich i swoje podniebienia. Mało jest kupnych słodyczy, które nie będą maga przetworzoną bombą kaloryczną, więc myślę, że warto zrobić coś dobrego w zaciszu własnej kuchni.
Tego dnia weszłam do kuchni z zamiarem upieczenia zwykłych babeczek z polewą, ale miałam akurat w zamrażarce trochę jagód, a do części ciasta stwierdziłam, że dodałam kakao. Wyszło smakowicie!
Sami zobaczcie i koniecznie wypróbujcie!
Babeczki z jagodami i polewą czekoladową.
Składniki (12 foremek):
BABECZKI
250g (szklanka) jogurtu naturalnego 0%
125g (niepełna szklanka) mąki ryżowej
50g (niecałe pół szklanki) mąki jaglanej
3 jajka
5 łyżek ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
około 100g jagód lub innych owoców
POLEWA
2 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu
1 łyżka płynnego oleju kokosowego
1 łyżka kakao
Przygotowanie:
W misce połączyć ze sobą jogurt, jajka, ksylitol i proszek do pieczenia. Do masy przesiać mąkę ryżową oraz jaglaną, i starannie wymieszać. Wypełnić foremki do połowy lub 3/4 wysokości i wsypać po kilka jagód. Pozostałą masę wymieszać z kakao i wypełnić górną część foremek, przykrywając jagody.
Piec w 180 stopniach około 30 minut. Przed wyjęciem warto sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy babeczki są już gotowe- jeśli po wyjęciu patyczka z babeczki jest on suchy to można je już wyjmować z piekarnika.
Po ostudzeniu babeczek można zrobić polewę czekoladową. W miseczce połączyć ze sobą syrop klonowy, olej i kakao, a następnie łyżką polewać każdą babeczkę z osobna. Można je oczywiście przyozdobić wiórkami kokosowymi, kawałkami czekolady lub płatkami migdałów.
SMACZNEGO!
Zachęcam do komentowania wpisów i śledzenia mnie na facebooku i instagramie <3
Kasia Łakomczuszek
Komentarze
Prześlij komentarz