Korzenne dyniowe ciasto w fit odsłonie.
Za oknami typowo jesienna pogoda, więc dobrze wziąć książkę do ręki, zrobić ulubioną herbatę i wejść pod kocyk. Do herbaty idealnie nada się w roli przekąski kawałek DYNIOWEGO ciasta o korzennym aromacie!
Sezon na dynię ruszył już pełną parą i po drodze można spotkać stargany całe zastawione pękatymi, pomarańczowymi owocami. Dynia jest bardzo zdrowa i pożywna, pełno w niej prowitaminy A oraz witamin z grupy B i C. Jest bogata w wiele składników mineralnych np. magnez, potas, fosfor oraz jest dobrym źródłem błonnika, więc warto ją kupić i przyrządzić.
Ciasto z mojego przepisu prócz korzennego aromatu jest mięciutkie i wilgotne dzięki puree dyniowemu oraz jogurtowi. Zachęcam serdecznie do wypróbowania przepisu i podzielenia się na moim fanpage na facebook @zmaganiałakomczucha.
Ciasto z mojego przepisu prócz korzennego aromatu jest mięciutkie i wilgotne dzięki puree dyniowemu oraz jogurtowi. Zachęcam serdecznie do wypróbowania przepisu i podzielenia się na moim fanpage na facebook @zmaganiałakomczucha.
Korzenne dyniowe ciasto.
Składniki (keksówka):
200g puree z pieczonej dyni*
100g mąki ryżowej
50g mąki gryczanej
100g jogurtu naturalnego płynnego
2 jajka
1 łyżka masła orzechowego
3 łyżki ksylitolu
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
W misce połączyć ze sobą najpierw suche składniki, później dodawać po kolei mokre składniki mieszając powoli po każdym z osobna. Gładką masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 40-50 minut. Przed wyjęciem ciasta zrobić test suchego patyczka.
Po wyjęciu i ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem i pokroić na kawałki.
Z przepisu wyszło mi 10 sporych kawałków ciasta.
1 kawałek to 110 kcal (oczywiście wszystko zależy jakich składników użyjecie)
3,8g B/ 2.9g T/ 19g W
*Puree z dyni: Dynię obrać i wydrążyć z miąższu, a następnie pokroić w kostkę lub półksiężyce. Rozłożyć na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu dynie zblendować na gładką masę.
Zachęcam do komentowania wpisów i śledzenia mnie na facebooku i instagramie <3
Kasia Łakomczuszek
Komentarze
Prześlij komentarz