Szybkie racuchy marchewkowe!

Dawno już nie było, żadnej propozycji śniadaniowej, więc na późne śniadanie lub kolację polecają się racuchy marchewkowe! 💕💕
Pachnące cynamonem, z wyczuwalnymi kawałkami marchewki i nutą kokosa w tle. Puszyste placuszki można podać z sosem z jogurtu naturalnego, syropu klonowego i masła orzechowego, ale równie dobrze będą smakować z dżemem lub po prostu oprószone cukrem pudrem.
Lubisz marchewkę to koniecznie wypróbuj przepis!

Racuchy marchewkowe.


Składniki (ok. 12 racuchów):

1 średnia marchew
2 jajka
3 łyżki mąki ryżowej
1 łyżeczka wiórków kokosowych
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Oddzielić białka jaj do miski, a żółtka od miseczki/szklanki. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając na mniejszych obrotach dodać żółtka, a następnie na najmniejszych obrotach dodać mąkę, wiórki kokosowe, cynamon i proszek do pieczenia. Rozgrzać patelnię. Do miski z ubitymi składnikami dodać marchewkę i wymieszać delikatnie łyżką. Na suchą patelnię nakładać masę łyżką i smażyć bez tłuszczu na rumiany kolor z obu stron. Podawać z dowolnymi dodatkami.

Porcja racuchów z przepisu ma 345 kcal- B 17g/ T 13g/ W 42g

SMACZNEGO!


Zachęcam do komentowania wpisów i śledzenia mnie na facebooku i instagramie @zmaganialakomczucha <3
Kasia Łakomczuszek


Komentarze

Popularne posty