Sernik dyniowo-kokosowy na kruchym spodzie z dyniową polewą!

Sezon na dynię trwa w najlepsze, więc warto kupić chociaż jeden dorodny okaz i stworzyć jakieś pyszne, jesienne danie!

Ja puree z dyni, na które przepis podałam w ostatnim wpisie o korzennym cieście dyniowym wykorzystuje do różnych sosów z mięsem mielonym lub do makaronów. To puree oczywiście nadaje się również do zrobienia innych słodkości.
Dziś zapraszam Was do zrobienia obłędnego sernika dyniowo-kokosowego na kruchym spodzie z polewą dyniową :) Jest niesamowicie puszysty, pięknie pachnie, a jego smak jest milion razy lepszy niż kupne, słodkie ulepki.
Jeśli tak jak ja uwielbiacie słodkości z twarogu, a dynia zauroczyła Was tej jesieni to koniecznie musicie spróbować to cudo!


Sernik dyniowo-kokosowy na kruchym spodzie z dyniową polewą.



Składniki (średnia tortownica):

KRUCHE CIASTO

60g mąki gryczanej
40g mąki pszennej
50g zimnego masła 82% tłuszczu
2 łyżki ksylitolu
1 jajko

MASA SEROWA

350g twarogu chudego
200g puree z dyni*
3 jajka
3łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki syropu klonowego
200ml stałej części mleczka kokosowego (puszkę mleka dzień wcześniej włożyć do lodówki w celu schłodzenia)

POLEWA

50g puree z dyni
40g serka "mój ulubiony" firmy Wieluń lub jogurtu greckiego
1 łyżka jogurtu naturalnego płynnego
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka syropu klonowego

Przygotowanie:

Składniki na kruche ciasto włożyć do miski i zagnieść na zwartą masę. Zrobić z masy kulkę, zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 20 minut. Po schłodzeniu ciasta należy je wyjąć z lodówki, odwinąć z folii i w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia należy rozprowadzić ciasto na całym spodzie palcami, a później nakłuć powierzchnię widelcem, aby się nie uniosła w trakcie pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 15-20 minut w celu częściowego upieczenia.
Aby zrobić masę na sernik do miski należy włożyć po kolei twaróg, stałą część mleczka kokosowego, puree z dyni, jajka i syrop klonowy. Składniki zblendować na gładką masę, a na koniec dodać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką. Z piekarnika należy wyjąć pieczony kruchy spód, wylać na niego masę serową i z powrotem włożyć do piekarnika. Sernik piec około godzinę do półtorej- zależy jakiej formy użyjecie i jak wysokie będzie ciasto. Jeśli góra będzie zarumieniona to można zrobić test suchego patyczka- jeśli masa nie będzie się przyklejała to piekarnik można wyłączyć i na 10 minut zostawić uchylone drzwiczki, a później wyjąć do ostudzenia. 
Kiedy sernik będzie już w wystudzony można zrobić polewę- składniki wymieszać w szklance lub miseczce i przelać na wierzch sernika. Zachęcam do dowolnego ozdabiania wierzchu.

Cały sernik ma około 2310 kcal- w tym B 120g/ T 136g/ W 112g. 
Jeden kawałek to 289 kcal- jeśli nie macie ochoty na kruche ciasto, sernik można zrobić bez niego- wtedy to cudo ma mniej kalorii!

* przepis na puree w ostatnim wpisie- LINK :)

SMACZNEGO!





Zachęcam do komentowania wpisów i śledzenia mnie na facebooku i instagramie <3
Kasia Łakomczuszek

Komentarze

Popularne posty